The Boathouse, Northam

The Boathouse was converted during 2017. It is historically a boat building yard which is attached to an old lime kiln. There are many like this one dotted along the banks of the River Torridge.

This  building project had to overcome a number of flood plane obstacles due to its close proximity and height level to the River, many discussions were had with Planning and the Environment Agency.

It is designed so that all the living area is on the first floor, to evade the risk of flooding. There is the plant room, garage and multiuse room on the ground floor. The first floor captures the river views with the full glass gable end which is in the open plan kitchen, dining, living area. There is a double bedroom and ensuite at the rear.

The scheme has retained the existing fabric of the building. It is within the original footprint and has the original external walls. It has steel portal frame within the walls to support the 1st floor mezzanine level. We used lime products and reclaimed bricks to match any new works with the existing. It is now a modern compact house which has ample living space with off road parking making great use of limited space.