The Ark, Ashford

‘The Ark’ is an elegant new house and was built throughout 2019. It is situated on the hillside in a rural village overlooking the River Taw Estuary, North Devon. The House was built on a sloping field formerly an old farm dwelling’s orchard and small holding.

A local Architectural company designed the ‘Ark’ based upon a ‘Devon Longhouse’ with further development seeing it conceived as two volumes to define areas of use, one for living and one for sleeping. Each window and habitable room has been uniquely positioned to capture a South facing view of the Taw Estuary.

The form and external appearance of the house reflect the local vernacular, in particular a barn which once stood at the entrance to the site. The property incorporates sustainable design features, including solar PV, air source heat pump (ASHP) and passive ventilation to create a super low energy home.